Smaczne Tahini w kuchni

Każdy kraj ma swoje zwyczaj, kulturę czy charakterystyczną dla danego regionu kuchnię. W naszym kraju na pewno do typowych trzeba zaliczyć pierogi i bigos, natomiast w krajach Bliskiego Wschodu jest to pasta z nasion sezamu.

Jak wykorzystać pastę sezamową?

tahiniNasiona sezamu są najpopularniej wykorzystywane w kuchni azjatyckiej, gdzie używa się je do przyrządzenia humusu lub chałwy. Jednak sezam może być znacznie szerzej wykorzystywany, a zwłaszcza wytwarzana z niego pasta Tahini. Do jej przygotowania stosuje się wyłącznie ziarna sezamu, które można lekko uprażyć w celu zintensyfikowania aromatu. Trzeba je dokładnie zmielić w blenderze na gładką masę. Jeżeli chcemy żeby miała bardziej płynną postać, to można do powstałej masy dodać kilka łyżek oliwy. Pasta ma lekko orzechowy smak i doskonale się komponuje z cieciorką, dlatego też jest składnikiem humusu. Można ją dodawać do ulubionego smoothie, owsianki, stosować jako nadzienie do ciastek czy wykonywać na bazie pasty sezamowej przeróżne sosy i dipy. Poza pastą, z sezamu można przygotować olej, który jest bogaty w cenne składniki odżywcze oraz podobnie jak poprzedni produkt, ma lekko orzechowy smak i aromat. W stu gramach sezamu znajduje się sporo witaminy A, E, B6 czy kwasu foliowego, dlatego też produkty na jego bazie powinny się znaleźć w naszej diecie. Pasta sezamowa przez wielu jest wykorzystywana jako dodatek do zup, dań mięsnych czy typowych dań arabskich. Jeżeli chodzi o zakup, to dostaniemy ją w każdym ekologicznym sklepie.

Przy wyborze pasty z sezamu, warto zwracać uwagę na etykiety, ponieważ niektórzy producenci dodają do nich gorszej jakości oleje czy cukier, przez co produkt przestaje być tak zwanym superfoods. Jeżeli chodzi o cenę, to przeważnie za słoiczek trzeba dać około 20-30 zł.