Przydatne urządzenia chłodnicze
Branża spożywcza jest jedyną na rynku, która wymaga stosowania warunków chłodniczych do przetrzymywania produktów. W wysokich temperaturach żywność się szybko psuje, natomiast niska temperatura pozwala im zachować świeżość na dłużej.
Jak wygląda urządzenie chłodnicze?
Wiele restauracji nie byłoby w stanie normalnie funkcjonować, gdyby nie posiadały lodówek i zamrażalek, bo żywność trzymana w cieple, szybko się psuje. Dzięki urządzeniom chłodniczym, można robić zapasy lub przechowywać jednocześnie większość ilość asortymentu. Ponieważ panuje w nich stała, sika temperatura, to produkty nie ulegają gniciu. Urządzenia chłodnicze są stosowane w gastronomiach, sklepach spożywczych, mięsnych, rybnych czy wielkopowierzchniowych. Tego typu urządzeniem są też popularnie wykorzystywane lodówki na napoje, które znajdziemy w każdym sklepie z żywnością. W przeważającej części są one wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ jest ona dopuszczona do kontaktu z żywnością i łatwo utrzymać ją w czystości. W popularnych ladach chłodniczych możemy spotkać wyroby cukiernicze takie jak ciasta z kremem czy delikatne wypieki, które muszą być trzymane w niższej temperaturze, mięso i wędliny albo wyroby nabiałowe. Na rynku znajdziemy producentów oferujących urządzenia małe, kompaktowe, albo w formie dużych regałów chłodniczych stanowiących ekspozycję i miejsce do przechowywania towaru. Większość z nich posiada przeszkloną stronę frontową, która umożliwia oglądnięcie towaru oraz zabezpiecza go przez kontaktem z klientem.
W specjalistycznych sklepach oferujących sprzęt chłodniczy, znajdziemy znacznie więcej modeli, które mogą być stosowane w wielu obiektach. Cena takiego urządzenia jest uwarunkowana od modelu i producenta. Najtańsze chłodziarki kosztują kilkanaście tysięcy złotych.