Mielenie i obróbka ziaren kakaowca

Innowacyjne maszyny mielące do obróbki ziaren kakaowca są powszechnie stosowane w wielu firmach produkcyjnych. W przeciwieństwie do zazwyczaj stosowanych młynów wykorzystywanych do mielenia ziaren kakaowca, te przy których jest dane mi pracować wyróżniają się zastosowanym napędem. Owy napęd montowany jest od góry, dokładnie na pokrywie komory maszyny mielącej.

Mielenie ziaren kakaowca za pomocą młynów

mielenie kakaoZapewnia to o wiele łatwiejszy dostęp do komory, jak i do rotora i noży mielących. Ten sposób montażu napędu ułatwia także nam konserwację i czyszczenie młyna, jak i wspomnianych wcześniej części. Montaż napędu świadczący o innowacyjności tego rodzaju maszyn powoduje także, iż w młynie jest niższa temperatura, jak i większa powierzchnia, która zapewnia efektywniejsze chłodzenie, a tym samym efektywniejsze mielenie kakao. Wspomniane czynniki powodują, iż młyn mielący zyskuje wyższą wydajność, jak i krótszy czas spoczynku oraz obniża koszta produkcji wspomnianego produktu, jakim jest lubiane przez wielu kakao. Mielenie kakao pozwala na przekazanie go do dalszej obróbki. Z kakao korzystają wszelkie zakłady produkcyjne trudniące się wyrobem słodyczy, takich jak na przykład wiórki czekoladowe, polewy do ciast, a nawet najbardziej znane cukierki. Surowiec ten w swoim składzie posiada także niewielkie ilości kofeiny, które mogą działać pobudzająco to sprawia, że z młynów mielących kakao trafić może również do przemysłu słynącego z produkcji napoi mających na celu usprawnienie umysłu i pobudzenie. Mielenie kakao bez względu na jego pochodzenie i odmianę mieli się tak samo, nie tak samo jednak poddaje się je dalszej obróbce. Niekiedy do czystego kakao dodawane są dodatki i aromaty sprawiające, że możemy kupić je w postaci zgranulowanej i o wiele słodszej niż naturalnie.

Takie kakao nie zawiera mniej niż dziesięć procent proszku kakaowego, który wcześniej został wyekstrahowany z uzyskanej w procesie miazgi kakaowej, jednakże nie można porównać go do czystej formy, która jest niewątpliwie lepsza, bardziej aromatyczna i bezapelacyjnie zdrowsza.