Dobra witryna chłodnicza

Sklepy spożywcze, rybne, czy mięsne są szczególnie często poddawane kontrolom sanepidu, ponieważ świeże produkty spożywcze szybko się psują i muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach chłodniczych. Różne grupy produktów wymagają odmiennych warunków. 

Jak korzystać z witryn chłodniczych? 

witryna chłodniczaIdąc do sklepu mięsnego, nie uświadczymy kawałków mięsa leżącego na ladzie, gdyż byłoby ono narażone na działanie bakterii i z pewnością w ciągu kilku godzin nadawałoby się do utylizacji. Z tego względu konieczna jest witryna chłodnicza, która będzie przez cały czas utrzymywała stałą temperaturę odpowiednią dla danego towaru. Witryny mają wbudowane agregaty chłodnicze, które posiadają ręczną regulację temperatury, więc można ją dostosować do własnych potrzeb. Są podzielone na dwie części, jedna górna jest cała przeszklona i zamykana jedynie od strony sprzedawcy, aby mógł on bez problemu wsadzać i wyjmować z niej towar. Druga dolna część jest wykonana ze stali nierdzewnej, które jest szczelnie zamykana i stanowi niewielki magazyn. W większości lady chłodnicze składają się ze stali i hartowanego szkła i służą do przechowywania produktów spożywczych i też do ekspozycji. Są one wykorzystywane przez cukiernie w celu przechowywania delikatnych ciast, które w wysokiej temperaturze mogłyby stracić swoje wartości. Także produkty nabiałowe muszą być trzymane w stałej, niskiej temperaturze, aby utrzymały swoją świeżość do końca daty ważności. W witrynach można trzymać towar przez 24h ponieważ może ona być stale włączona. 

Aby zachować w nich sterylna czystość, trzeba wnętrze witryny regularnie czyścić specjalnym preparatem, który zabija wszelkie bakterie. Dzięki podłożu wykonanemu ze stali nierdzewnej, można bezpiecznie w niej trzymać wszelkie produkty spożywcze.